Vi ställer som krav på våra valpköpare att valparna skall fostras på bästa möjliga sätt. De ska socialericeras, miljötränas och gärna gå valpkurs . Valpkurs är till för hundägaren, för att lära sig utbilda sin valp.
OBS!!! Det är alltid ägarens ansvar att se till att sin valp/hund uppför sig rätt och riktigt med andra hundar och människor, utbildas och tillgå förstklassig veterinärvård vid behov.
NÄR VALPEN KOMMER HEM !!!
Nu börjar ett helt nytt liv för din familj. Det är som att ha fått ett litet barn i familjen, det är faktiskt ingen större skillnad mer än att den här "nyföddhetsperioden" går snabbare över ;-) Det är dags för nattvak där man måste ut och kissa/bajsa valpen, ev gnyende halva natten mm. Men det brukar bara vara en vecka och sedan har valpen vant sig vid sin nya familj och flock. Det är också matning ca var 4:e timme under de första veckorna.
Nu är det en hel del att tänka på för att du ska kunna forma hunden till den individ du önskar.
VALPFODER - !!!
Hur kan man då på ett bra sätt se om valpen har rätt foder? Oftast är det så simpelt som att man ser att valpens allmäntillstånd är bra, det vill säga att valpen är pigg och frisk, pälsen glänser, valpen är fin i hullet och avföringen är av bra konsistens och mängd. Men vad som pågår inne i kroppen kan vara svårare att upptäcka, därför ska man alltid köpa ett högkvalitativt, köttbaserat helfoder. Med helfoder menas att hunden får i sig alla viktiga mineraler, vitaminer och spårämnen med fodret och att dessa inte bör tillsättas utöver fodret. Bra hundfoder idag köper man lättast i fackhandeln, det vill säga i din närmaste djuraffär. Där kan man även få råd och hjälp när man ska hitta rätt foder till sin valp, och man kan vara säker på att fodret håller hög kvalitet. Fortsätt att ge samma foder som uppfödaren använt!!!!!
Hunden är ett rovdjur, som till största delen äter KÖTT. Därför är det ganska självklart att hunden ska ha ett köttbaserat foder. Hunden har mycket lättare att smälta animaliskt protein än vegetabiliskt protein, och får hunden för mycket spannmål passerar fodret tarmarna utan att tas upp ordentligt, och då följer viktiga mineraler och vitaminer med och går därmed förlorade. Spannmålsbaserat foder är oftast billigare i inköpspris, men för att hunden ska kunna få i sig tillräcklig mängd smältbart protein så måste man ge en större dagsranson. Ger man hunden mer foder än vad kroppen klarar av att ta upp händer samma sak, viktiga mineraler och vitaminer passerar tarmarna och tas inte upp, och hunden får överdrivet mycket avföring.
Ofta blir hundarna också lösa i magen när de inte klarar av att ta upp allt foder, och ett vanligt tecken på att vitaminer och mineraler går förlorade är att pälsen blir matt och tunn. Det är då som många hundägare börjar köpa extra vitaminer för att kompensera vitaminförlusten. Detta är varken ekonomiskt eller bra, för man har ingen aning om vilken vitaminförlust som hunden utsatts för. A- och D-vitamin är exempel på vitaminer som lagras i kroppen, och blir skadliga i stor mängd. Så förlust och överskott på A- och D-vitamin är lika farligt. Därför är det enklare att från början köpa ett köttbaserat helfoder. Det man ska tänka på är att man inte ger för mycket på sidan av helfodret, i form av exempelvis matrester. Vitamin och mineralbalansen är noga uträknad och rubbas lätt om man ger för mycket annat på sidan av. Att ge belöningsgodis i måttlig mängd kan man självklart göra!
FRÅN DIANDE TILL VALPFODER !!!
Valpar ska redan i livmodern introduceras med valpfoder eller ett specialfoder för dräktiga tikar. Vid cirka 4 veckor börjar näringsinnehållet i mjölken bli otillräcklig och man får stödutfodra med uppblött valpfoder i rätt sort för rasen. Vi stödfodrar med uppblött valpfoder + välling och fil 3 ggr per dag, fram tills att valparna är 8v. Sen övergår de på torrt foder.
Valpars mag- och tarmsystem är mycket outvecklat, så det är viktigt att dom får ett lättsmält foder med hög energitäthet. Energitäthet är ett uttryck för mängden energi i ett givet mått foder. Valpen använder sitt foder till tillväxt, reparation och underhåll och till aktivitet. Det finns mycket prat om att man inte ska ge valpar valpfoder för att dom ”växer för fort”. Man kan inte framkalla en sjukdom, som tillexempel höftledsdysplasi (HD) eller osteochondros (OCD), som inte finns genetiskt. Ledsjukdomar är ärftliga. HD uppkommer när valpen växer, det stämmer, men man kan inte öka en valps tillväxt genom ett foder, det gör generna. Man kan däremot bromsa tillväxten genom att svälta en valp.
**** Speciellt storvuxna raser ska ha valpfoder ****
HALSBAND -KOPPELTRÄNING !!! VIKTIGT !!!
Börja koppelträna valpen så fort som möjligt. Börja med att sätta på halsbandet och låt det sitta på någon dag innan du börjar koppla valpen. Ett halsband kliar förfärligt och det hindrar valpen från att ta sig framåt och det hindrar upptäckarlusten. Låt den alltså först vänja sig vid att ha ett halsband på sig. Koppla sedan valpen under korta sträckor och här kommer något mycket viktigt!!! OM valpen drar iväg mot något så HÄNG ABSOLUT INTE efter. Stanna och stå still och vänta på att kopplet slakar efter innan du går framåt igen. Här lägger du grunden för en hund att inte dra i kopplet! Häng ALDRIG efter valpen eller hunden om den drar i kopplet. Det här gäller alltid och på alla promenader. Här lär du hunden att INTE dra i kopplet !!!!!!
MOTION !!!
Ja, alla hundar ska ha motion men inte unga valpar. En stor hund bör vara närmare året innan den börjar motioneras ordentligt och cykelmotion ska den inte få förrän den är 2 år. Detta beror på att valpens skelett inte är riktigt utvecklat och hårt förrän den kommit in i könsmognaden och den är helt könsmogen runt 1 års ålder beroende på hundens storlek.
Schema över hur långa träningspass du bör göra med din hund. Överskrider du detta riskerar du att få en sönderstressad hund. Bättre med korta intensiva pass än länga tråkiga.
Hundens ålder i månader. Tid per träningspass
3 mån......................................10 min
4 mån......................................15 min
5 mån.......................................20 min
6 mån.......................................25 min
7 mån.......................................30 min
8 mån........................................35 min
9 mån....................................... 40 min
Förläng successivt valpens/hundens promenader upp till så många minuter som familjen har tid att ge hunden dagligen i vuxen ålder.
Vanlig lek i trädgården där valpen är lös är helt ok men i måttliga mängder. Här brukar dock valpen styra det själv. Men om du ser att valpen börjar stressa upp sig o dyl är det dags att bryta. Barnen får inte springa och leka med hunden i timtal för då blir den snart sönderstressad. Hjälp till att bryta lekarna efter en stund och låt valpen vara i fred. DETTA ÄR VIKTIGT !!!!!!
RUMSRENHET !!!
Ett vanligt problem faktiskt. En hund blir oftast rumsren utav sig själv men det finns lite att tänka på som valpägare. Se till att valpen kommer ut för att göra sina behov varje gång den ätig, sovit och lekt. Sätt den gärna på samma ställe så den känner sig hemma. En valp vill inte kissa/bajsa på nya platser för risken att röja sin identitet. En del individer bryr sig inte om detta men för många valpar är detta viktigt.När du tränar valpen till att bli rumsren så tänk på att du inte ska belöna för att valpen kissar eller bajsar för det är naturliga behov som valpen gör antingen vi belönar eller inte utan du ska belöna för PLATSEN SOM VALPEN VÄLJER ATT UTRÄTTA SINA BEHOV PÅ. Det är en stor skillnad. Men tänk på att inte belöna så livligt att valpen kommer av sig. OM den skulle råka göra inne är det bara att torka upp och bestämma sig för att ha bättre koll på valpen nästa gång. Ett tecken på att valpen är nödig är att den börjar vanka runt oroligt i rummet med näsan i golvet. Det kan ta allt från en vecka till 5-6 månader innan valpen är rumsren så det gäller att ha is i magen.
MILJÖTRÄNING !!! VIKTIGT !!!!
Se till att miljöträna din valp. Den viktigaste perioden mellan 4-12 veckor avgör resten av hundens liv - socialträning. Det brukar sägas att när valpen är 12 veckor ska den ha gått på 12 olika underlag, varit på 12 olika platser, träffat 12 olika människor och träffat 12 olika hundar. Detta är dock lite svårt eftersom man ska vara lite restruaktion med att ta ut valpen innan den fått sin 2:a vaccination men man kan göra så gott man kan. Tidig, lugn och bra miljöträning ger en mer säker hund!
Ensamhetsträning: Det är inte normalt för en hund att vara ensam, skild från flocken och absolut inte för en liten valp som under hela sitt lilla liv bott tillsammans med mamma och syskonen. Du måste börja träna väldigt försiktigt för gör du fel från början får du kanske dras med det under hela hundens liv. När du fått hem din valp rekommenderar jag att du väntar ca en vecka innan du börjar lämna den ensam så ni bygger upp en relation. Därefter börjar du i lugn och ro med att lämna den ensam när den ligger och vilar i ett rum genom att gå ur rummet och tillbaka. Sen går du ut genom ytterdörren och direkt tillbaka. Var noga med att inte gå tillbaka om valpen piper och gnyr för då får den belöning för det beteendet. Efterhand drygar du ut tiden mellan det att du går ut och kommer tillbaka. Se gärna till att valpen är aktiverad (inga promenader utan mental aktivering) innan du lämnar den ensam.
Ett litet tips är att ge valpen ett ihåligt hårt märgben som man t ex smetat in leverpastej i. Då kan valpen sysselsätta sig en liten stund med att slicka ut pastejen och blir sen trött av problemlösningen.När du kommer tillbaka är det viktigt att du inte gör någon större affär utav det. Valpen är lika glad om du varit ute och kastat soporna som när du varit borta i 2 timmar. Gå bara in och prata som vanligt med valpen, ömka inte med den för det har faktiskt inte varit synd om den, eller hur?
VALPKURS / HUNDKURS !!!
Alla bör gå på valpkurs för valpens/hundens skull. Alla valpar och hundar har rätt till en bra aktivering och aktivering i grupp är superbra och hundarna älskar det. Se till att anmäla dig till valpkurs så fort du fått hem valpen! Här lägger du den första grundstenen för hela din hunds liv! Missa inte valpkursen, snälla... Gå på kurs med hunden åtminstone fram till att den är könsmogen. Både ni och hunden tjänar på det.
Lite andra tips och råd !
Lek mycket med valpen. Gillar den dragkamp så ha det lite då och då men under kontrollerade former. Är valpen utav lite stressad natur bör du vara lite försiktig med just denna leken samt bollekar. Lek mycket söklekar.
Sitt mycket på golvet hos valpen/hunden. Här bygger ni upp relationer.
Peta dagligen på valpen. Titta och klipp klor, pilla i ögon/öron mm. Gör det till mysstund.
Träna mycket med valpen. Under perioden 8-12 veckor är valpen inne i sin präglingsperiod och då har du möjlighet att bygga upp superbra kontakt. Är det bara en person i familjen som ska träna hunden i framtiden är det också viktigt att just den familjemedlemmen sysslar mycket med hunden under denna perioden.
Ha valpen lös från början. Går den ifrån dig får du springa och gömma dig. Var också noga med att belöna VARJE gång valpen väljer att ta kontakt med dig. Får den ingen respons när den tar kontakt slutar den snart försöka.
ENSAM-TRÄNING !!!
Börja ensamträningen nästan genast du får hem valpen. Lär valpen ett ord eller en mening som har innebörden "Ta det lugnt, vänta, är strax tillbaka". Visa gärna handflatan mot valpen i en stoppsignal samtidigt som du säger ditt ord eller din fras. Sedan får valpen inte följa med dig när du går. Men de första veckorna går du för det mesta, efter denna ritual, aldrig ut, utan bara några meter bort för att hämta något, eller in i nästa rum/köket för att hämta något. Valpens ensamträning handlar alltså om sekunder och tränas först inomhus. Den lär sig att inte följa efter dig överallt och att du snart kommer tillbaka. Träna detta flera gånger per dag i naturliga sammanhang. Ge också valpen genast en egen sovplats intill din egen säng och beröm den om den själv lägger sig där och vilar även under dagen. Låt inga barn kela med valpen eller störa den när den ligger i sin korg eller bädd. Socialisera din valp till folk och andra hundarSocialiseringsperioden kallas en period i valpens liv som varar mellan 3 och 12, kanske 16, veckor. Det är nu som valpen lär sig kommunikation och sociala regler hos de arter som den regelbundet får en chans att träffa - i första hand förstås människor och hundar, men finns andra husdjur i familjen, t ex katt, så lär sig valpen om dem också. När du får hem din valp har du 4, max 8, veckor kvar på dig. Sedan går det betydligt långsammare att ta igen det valpen inte har fått före 16 veckors ålder. Ta vara på slutet av denna period inte bara genom att knyta starka band mellan dig och din valp, utan också genom att låta din valp träffa flera olika lugna, fullvuxna, språksäkra hundar. Dessa hundar ska vara stabila och tålmodiga med valpar, men tålamodet ska inte vara oändligt när valpen har blivit lite större (över 4-5 månader). Låt också din valp få leka med några andra valpar, t ex på valpkursen. På så sätt ersätter man valpens behov av syskon och föräldrar och avbryter inte den nödvändiga träning i hundspråk som påbörjades av valpens mor. Självklart är valpen inte fullärd i "hundiska" när du får hem den, lika lite som ett barn kan "vett och etikett". Valpen har det egentligen ännu tuffare, eftersom vi har skapat raser med väldigt olika storlekar och temperament. Då har en vargvalp det lättare!Självklart ska valpen också socialiseras till andra människor, utöver din familj, både män, kvinnor och barn. Låt nyfikna klappa, under sträng uppsikt. Men om valpen visar osäkerhet, meddela såväl kelsugna människor som ägare till nyfikna hundar att valpen inte får tvingas till kontakt, utan får bestämma själv när den vill ta kontakt. Säkrast är att bara låta folk sitta på huk med godis i handen och vänta in att valpen kommer för egen maskin.Och miljöträna lite ocksåDet skadar inte att medvetet ställa bilen och åka allmänna färdmedel (buss, tåg) några gånger med valpen. Ibland stöter jag på hundar på kurs som är rädda för att åka till exempel pendeltåg och så hade det inte behövt vara. Ta med en stor bag att ha valpen i under färden, så den känner sig lite skyddad.
SLÄPPA BENET !!!
Uppmuntra bärandet...Vill du att din hund ska kunna hämta saker åt dig i framtiden, och det vill väl de flesta?, så träna "byteshandel" tidigt när valpen kommer med saker i munnen, i stället för att fya och förbjuda. När du ser att valpen bär på någon upphittad "trofé" så beröm och locka den att komma till dig. Visa godis så att den släpper. Ge godiset och ge sedan gärna tillbaka trofén igen. För de dyrbara sakerna, skor till exempel, har du ju redan satt någonstans där valpen inte kommer åt dem! RumsrenhetTa ut valpen så ofta som möjligt för att hjälpa den bli rumsren och gör ingen affär av de olyckor som blir. Uppmärksamma inte olyckor inne, men beröm när valpen vågar göra ifrån sig ute. Ju mer man passar valpen, desto fortare går det. Små raser kan ibland ta längre tid på sig.
INGET VALPBITANDE !!! VIKTIGT
Valpbitande är ett fenomen som kan vara nog så plågsamt, men det växer bort inom några månader om man inte skapar en kamp mellan sig och valpen. Bitandet är en social grej, ett sätt för valpen att skapa kontakt. Tyvärr vet den inte från början att det gör ont att bitas hårt. Skrik AJ!! med gäll röst, så pass gällt att valpen hajar till, i det ögonblick valpen biter dig extra hårt. Låt gärna handen eller fingret vara kvar i valpens mun när du skriker. På så sätt härmar du valpens kullsyskon när de gnällde till och så kan man träna in en gräns för hur hårt valpen får bita. Längre fram, om några månader, ska den naturligtvis inte få bita alls i dina händer. Att säga "nej", ett ord valpen ännu inte förstår, hjälper inte, utan kan tvärtom göra valpen mer stressad. Möjligen kan ett perfekt härmat litet morrande hjälpa, som en harkling. Om valpen inte lyssnar på "aj" (eller "hrrm"), fast du har sagt det tre-fyra gånger, byt då genast metod, åtminstonen för detta tillfälle. Sätt i stället valpen bakom en kompostgrind en kort stund som "time-out". Ett par minuter räcker. Eller gå själv iväg till ett annat rum och stäng dörren efter er. Det alternativet är bättre på så sätt att valpen då inte får den uppmärksamhet (belöning för bitandet) som det ger när man lyfter upp den för att sätta den "bakom galler". Gör man detta konsekvent (går ut själv eller sätter undan valpen) förstår valpen så småningom orsak och verkan ("biter jag för hårt får jag inte vara med") och blir mer försiktig. Detta kan du göra också när valpen har ett "monsterryck" och anfaller tår eller byxben så fort du rör dig.Om valpen bara är "lite" uppvarvad, så kan du förstås se om den tröttnar om du sätter undan dina händer och är alldeles stilla tills valpen lugnar sig lite grann. Nonchalera den helt - om du klarar av det. Beröm genast om valpen lugnar sig, men undvik att klappa som belöning - då kan bitandet sätta igång igen.Har du tillgång till vuxna stabila hundar så kan de också hjälpa till lite i att få ordning på din valp. Låt dem träffas fritt ute på en gräsmatta till exempel.En del rekommenderar att man tar valpen i nackskinnet när den bits. Det kan synas hjälpa, om man kommer åt valpens "bli buren-reflex". Instinktivt blir valpen passiv när den tror att mamma bär den! Men lär sig valpen av denna metod att bitas mindre? Jag tvivlar. OBS! Man får absolut inte skaka valpen i nackskinnet. Så gör hundar med bytesdjur de vill knäcka nacken på...Andra råd går ut på att ge valpen något annat att bita i i stället, och tuggsaker ska valpen ha. Men om du alltid erbjuder något annat när valpen bits, så kan en smart valp uppfatta det som belöning för sitt bitande. Så kallad avledning är alltså inte alltid så bra.Krama din valpHåll om din valp en liten stund då och då när du sitter i TV-soffan, eller håll den i knät på golvet. (Om du står upp och håller valpen i famnen kan den höga höjden skrämma den) Om den börjar krångla, nafsa och vill ner, håll vänligt men bestämt kvar den tills den lugnar sig för några ögonblick. Pröva att säga "AJ!" eller "hrrm" (härma hundspråk) - eller säg ingenting alls. Inga "människoord" som "fy" eller "nej". När valpen är passiv i din famn, beröm och sätt ner den igen. Kramövningen kan sägas vara en mild dominanshandling som tränar valpen att kunna vara passiv helt korta stunder, vilket är mycket användbart i olika vårdsammanhang.
INKALLNINGS TRÄNING !!! VIKTIGT
Vem följer efter vem? Jag rekommenderar att du varje promenad du tar med valpen aktivt då och då går ifrån den, åt rakt motsatt håll mot vart valpen är på väg. Du kan gå åt motsatt håll varje gång valpen vill sticka i förväg och glömmer bort dig. Om du vill lära valpen att hålla kontakt utan att ständigt behöva kalla på den, då säger du inget när du "rymmer". Men beröm och uppmuntra när valpen ser att du försvann och skyndar efter! Pröva gärna i skogen. Där tar det inte många meter innan valpen inte längre ser dig och därför blir osäker. På ett öppet fält måste du kanske gå iväg längre från valpen för att den ska bli lite orolig. Där ser den ju var du är! Att gömma sig är ett bra, klassiskt knep, t ex bakom stora stenar, träd, husknutar eller parkerade bilar. Särskilt viktigt om du har en självständig ras/individ. (Självklart ser du till att inget farligt finns i närheten vid de här "rymmar-övningarna".)
UNDVIK STERSS !!!
Ansträng/stressa inte din valp!Visserligen ska valpen ut och "möta världen", alltså miljötränas och socialiseras, men låt den aldrig gå några längre sträckor. Valpen ska inte "motioneras". Låt de korta promenaderna gå helt i valpens takt. Vill du gå fortare, bär valpen. Dessutom ska stora och små barn i hushållet (fri tolkning...) inte kasta boll och pinnar till valpen annat än enstaka gånger, och inte leka kamplek med valpen. Valpen ska inte leka varje dag, särskilt inte med busiga kompisar. Valpar ska ta det lugnt! Annars kan man bädda för en stressad, nafsig unghund.
LEDARSKAP - KÖNSMOGNAD !!!
När hunden blivit könsmogen, vanligen vid sju till tio månaders ålder, är den dressyrmogen och kan bli föremål för mer målinriktad lydnadsdressyr. Att lära hunden sitt, ligg och att den ska komma på inkallning är självklart mål i sig, men en av dressyrens viktigaste effekter är att vi får bättre kontakt och samarbete med hunden - att ledarskapet stärks ytterligare.Begreppet fostran innebär även att valpen ska vänjas vid olika miljöer; hemma, i skogen, i bilen. Den ska vänjas vid att vi klipper klorna och att bli föremål för mer ingående inspektion av tassar och öron.
TILLIT !!!
Börja redan första veckan du fått hem valpen att ta i den.
Lyft upp den i knäet. Lägg den på rygg i famnen och klia igenom pälsen, kläm på tassarna, öppna munnen och inspektera tänderna.Var lugn men ändå bestämd. Försöker valpen komma loss, håll lugnt fast den och släpp efter på greppet och klia den lugnande när den börjar slappna av.Varje sådan övning ska sluta med att valpen ligger lugnt och tryggt i din famn. Klipp gärna klorna en gång i veckan, även om det inte är nödvändigt. Det leder till att valpen tidigt lär sig att lita på dig och det gör rutinen lättare att genomföra när hunden blivit äldre.
BERÖM o TILLRÄTTAVISNING !!!
Två viktiga ord.
Nej och bra är de två viktigaste orden för en valp. Ditt nej ska betyda att valpen slutar med sina otillåtna förehavanden, att bita på skon eller att skälla. Ditt bra ska få valpen att bli glad.När valpen gör något otillåtet, till exempel är på väg in i vardagsrummet där den inte får vara, ge den ett bestämt ²nej² och ta den resolut i nackskinnet tillbaka till rätt sida tröskeln. Prata vänligt till den när den sen befinner sig på rätt sida.För de flesta valpar räcker ett par sådana tillrättavisningar för att de ska förstå innebörden av förbudsordet och då behöver man inte längre fysiskt ta i dem. Vissa valpar kräver dock en kraftigare tillrättavisning för att de ska förstå. Hundar är olika, det är inte vad du gör som är viktigt utan effekten av det som räknas.
Uppträd som en ledare. Berömordet 'bra' lär vi in i olika vardagssituationer när det finns anledning att uppmuntra hunden. Klappa om den så att valpen känner att du är tillfreds med den och beröm med ett glatt 'bra'. Tänk på att hunden inte förstår vad du säger utan enbart lär sig koppla de olika orden till olika sinnesstämningar. Ditt tonfall som uttryck för vad du menar är därför i början viktigare än vad du säger.
LEDARSKAP !!!
Hundar reagerar ofta kraftigt på hur vi uppträder och rör oss.
Vill vi uppfattas som betydelsefulla - som ledare - ska vi därför också uppträda som ledare. Du ska uppträda lugnt och tryggt både vad gäller hur du rör dig och hur du använder rösten. Lita på din auktoritet. Tror du inte att hunden ska lyda så lyder den heller inte.
Den nyvunna förståelsen för dina uttryck för samtycke och missnöje är de redskap du behöver för att visa vad valpen får och inte får göra. Kräv utöver detta även en viss disciplin i den dagliga samvaron. Att i olika situationer låta valpen vänta på tillåtelse att göra något den gärna vill är ett exempel på detta. Lär den att sätta sig på kommando, enklast genom att med en godbit locka den till att sätta sig, samtidigt som du uttalar ordet 'sitt'. När valpen sitter får den godbiten. Vänj den sedan vid att sätta sig och vänta på tillåtelse innan den får äta. Håll i matskålen, sätt valpen, sätt ner skålen och kräv att den väntar på ditt 'ja' eller 'varsågod'.
KOPPELTRÄNING !!!
Inte dra i kopplet !!
Kräv av valpen att den sitter ner och väntar medan du sätter på den kopplet när ni ska gå ut. När du sen släpper valpen, kräv att den sätter sig ner, ta av kopplet, och kräv att den inte springer ut förrän du gett ditt frihetskommando. Samma sak gäller rutiner runt bilåkningen. Vänj hunden vid att vänta på tillåtelse att hoppa in och ut ur bilen.Valpen ska givetvis vänjas vid att gå i koppel. Låt den aldrig dra i kopplet. Börjar den dra, ge ett bestämt nej och ge ett lätt ryck i kopplet. Beröm sedan valpen och prata till den i ett uppmuntrande tonfall om den följer dig utan att dra i kopplet. Spetsar och drivande hundar är i sin natur självständiga. Som valpar är de dock relativt osjälvständiga, till exempel när de rastas lösa. Detta kan man utnyttja för att tidigt lära valpen komma på inkallning.
INKALLNING !!!
Beröm översvallande.
Träningen kan enklast genomföras i samband med den dagliga rastningsrundan eller när ni tar en promenad i skogen.Låt valpen löpa lös, vänta tills den befinner sig en bit bort, ropa hundens namn åtföljt av hit-kommandot och börja springa bort från valpen när den tittar upp. Spring några steg, sätt dig ner på huk vänd bort från hunden och beröm den översvallande när den tar kontakt. När valpen börjar reagera på kommandot, övergå till att bara ta några steg bort från valpen och sedan till att enbart vända dig bort från valpen när du kallar på den. Vänta alltid med berömmet tills valpen tar kontakt.Gör det till en vana att alltid kalla in valpen ett par gånger varje rastningsrunda. Kalla in den, beröm och låt den sedan springa ut igen. Inkallningskommandot får inte förknippas med att hunden blir frihetsberövad. Kräv dock alltid att valpen stannar hos dig tills du gett den tillåtelse att springa ut igen.
VALP LEK !!!!
Det stärker banden mellan dig och hunden men var tydlig när det gäller att markera skillnaden mellan lek och allvar. Valpen lär sig snart utifrån ditt uppträdande och tonfall vad som gäller.Under leken får man också tillfälle att lära in betydelsen av olika kommandon. Kampa med valpen om en trasa. Håll upp trasan över valpens huvud och kommendera sitt. Låt den få trasan när den satt sig ner.Längre fram kan du under kampleken sätta valpen, kasta iväg trasan och samtidigt hålla kvar valpen. Låt den sedan springa iväg och hämta trasan efter att du gett den ett frihetskommando.Markera att leken är slut genom att lägga ner trasan på marken och inte ge valpen tillåtelse att ta den.Nästa artikel kommer att behandla den inledande lydnadsdressyren med momentet sitt. Innan dess ska hunden ha lärt sig respektera ditt ledarskap, och den ska förstå och respektera kommandoorden nej, bra, ja (varsågod), sitt och hit.
!!!!! LEDARSKAP !!!!!
- viktigt När vi i relationen med hunden talar om att vi ska ha ett starkt ledarskap menas att hunden ska se sin ägare som betydelsefull, som en auktoritet.Ett starkt ledarskap innebär att hunden är uppmärksam på sin ledare och försöker tolka hans eller hennes sinnesstämningar. Hunden ser upp till och är motiverad att vara ledaren till lags.
Denna relation grundläggs tidigt, redan under valpstadiet. Vi talar om att valpen ska fostras. Med detta menas att den ska lära sig vad man får och inte får göra i olika sammanhang.När vi gör detta markerar vi samtidigt vem det är som bestämmer i gruppen, vem som är ledaren. Vi uppmuntrar och berömmer den i vissa situationer och vi påtalar missnöje när den bryter mot de regler vi satt upp.När hunden blivit könsmogen, vanligen vid sju till tio månaders ålder, är den dressyrmogen och kan bli föremål för mer målinriktad lydnadsdressyr.
Att lära hunden sitt, ligg och att den ska komma på inkallning är självklart mål i sig, men en av dressyrens viktigaste effekter är att vi får bättre kontakt och samarbete med hunden - att ledarskapet stärks ytterligare.
Begreppet fostran innebär även att valpen ska vänjas vid olika miljöer; hemma, i skogen, i bilen. Den ska vänjas vid att vi klipper klorna och att bli föremål för mer ingående inspektion av tassar och öron.Börja redan första veckan du fått hem valpen att ta i den. Lyft upp den i knäet. Lägg den på rygg i famnen och klia igenom pälsen, kläm på tassarna, öppna munnen och inspektera tänderna.Var lugn men ändå bestämd. Försöker valpen komma loss, håll lugnt fast den och släpp efter på greppet och klia den lugnande när den börjar slappna av.Varje sådan övning ska sluta med att valpen ligger lugnt och tryggt i din famn. Klipp gärna klorna en gång i veckan, även om det inte är nödvändigt. Det leder till att valpen tidigt lär sig att lita på dig och det gör rutinen lättare att genomföra när hunden blivit äldre.Två viktiga ord. Nej och bra är de två viktigaste orden för en valp. Ditt nej ska betyda att valpen slutar med sina otillåtna förehavanden, att bita på skon eller att skälla. Ditt bra ska få valpen att bli glad.När valpen gör något otillåtet, till exempel är på väg in i vardagsrummet där den inte får vara, ge den ett bestämt ²nej² och ta den resolut i nackskinnet tillbaka till rätt sida tröskeln. Prata vänligt till den när den sen befinner sig på rätt sida.För de flesta valpar räcker ett par sådana tillrättavisningar för att de ska förstå innebörden av förbudsordet och då behöver man inte längre fysiskt ta i dem. Vissa valpar kräver dock en kraftigare tillrättavisning för att de ska förstå. Hundar är olika, det är inte vad du gör som är viktigt utan effekten av det som räknas.Uppträd som en ledare. Berömordet bra lär vi in i olika vardagssituationer när det finns anledning att uppmuntra hunden. Klappa om den så att valpen känner att du är tillfreds med den och beröm med ett glatt bra.Tänk på att hunden inte förstår vad du säger utan enbart lär sig koppla de olika orden till olika sinnesstämningar. Ditt tonfall som uttryck för vad du menar är därför i början viktigare än vad du säger.Hundar reagerar ofta kraftigt på hur vi uppträder och rör oss. Vill vi uppfattas som betydelsefulla - som ledare - ska vi därför också uppträda som ledare. Du ska uppträda lugnt och tryggt både vad gäller hur du rör dig och hur du använder rösten.Lita på din auktoritet. Tror du inte att hunden ska lyda så lyder den heller inte. Den nyvunna förståelsen för dina uttryck för samtycke och missnöje är de redskap du behöver för att visa vad valpen får och inte får göra. Kräv utöver detta även en viss disciplin i den dagliga samvaron.Att i olika situationer låta valpen vänta på tillåtelse att göra något den gärna vill är ett exempel på detta.Lär den att sätta sig på kommando, enklast genom att med en godbit locka den till att sätta sig, samtidigt som du uttalar ordet sitt. När valpen sitter får den godbiten. Vänj den sedan vid att sätta sig och vänta på tillåtelse innan den får äta. Håll i matskålen, sätt valpen, sätt ner skålen och kräv att den väntar på ditt ja eller varsågod.
HUGGORMS BETT !!!!!!
Bett från huggorm I Sverige har vi endast en giftig orm, nämligen huggormen. I vissa trakter är den mycket vanlig, till exempel i skärgården. Här kan du läsa om hur du bör reagera om din hund blir ormbiten.Många hundägare tror felaktigt att ormbett är ofarliga för hundar. I de lindrigaste fallen blir hunden bara svullen på platsen för bettet. I de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Hunden får en lever- och njurskada och ofta blodbrist. Allt detta går över med vila och lämplig medicinering. I de allvarligare fallen får hunden kraftigare lever- och njurskador. Blodkropparna faller sönder med allvarlig blodbrist som följd. Blodäggvita läcker ut och det uppstår stora ödem under buken, bröstet och i benen. Intensivbehandling krävs, men trots den överlever inte alla hundar ormbetten. Alla hundar kan bli dåligaDet har stor betydelse var bettet tar. Den vanligaste är att hunden blir biten i nosen och läpparna. Ibland tar bettet i en eller flera av tassar. Man vet aldrig på förhand vilken hund som kommer att bli dålig. Man måste utgå ifrån att vilken hund som helst kan bli dålig.En orm hugger sitt byte och sprutar in giftet i såret. Ormen doserar uppenbarligen olika vid olika tillfällen. Ibland tycks inget gift komma alls, vid andra tillfällen kommer en större dos. Symtom på att hunden blivit bitenOrmgiftet är en blandning av ett flertal gifter eller enzymer. De påverkar blodet så att blodkroppar faller sönder och blodproppar bildas. Ett av enzymerna bryter ner vävnaderna, frigör de kroppsegna substanser och verkar som gift.Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir hunden trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Farligast att bli biten i tassenLäpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.De flesta tror att de bett som tagit i läppar och nos är de farligaste i tron om att svullnaden ska täppa till luftvägarna. Så är det inte, som tur är. Trots att de flesta hundar blir bitna i nosen, är det de som får bettet i tassen som oftast dör. Håll hunden stillaDet beror på att blodet pumpas runt med hjälp av hjärtat. Men i kroppen finns en annan typ av cirkulation som vi inte talar så ofta om, nämligen lymfcirkulationen. Till stor del sköts den cirkulationen av musklernas sammandragningar. Ormgiftet i en tass bryter ner vävnaderna så att giftet lätt kan sugas upp. Lymfcirkulationen sprider sen giftet.Om en hund dessutom går på benet då den ömsom böjer och ömsom sträcker på tassen sprids giftet ännu mer effektivt.Vistas man i ormrika, svårtillgängliga trakter bör man ha tillgång till kortison så att behandling kan insättas snarast efter ett bett. Be din veterinär om ett recept. Kom dock ihåg att bara för att du själv givit hunden kortison är den inte färdigbehandlad. Du måste alltid uppsöka veterinär om din hund blivit ormbiten.Om din hund blir biten - gör så här:Inspektera och leta efter bettetGe hunden kortisonOm du kan få tag på is – lägg ett kylande omslagHåll hunden i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller benUppsök alltid veterinär
ÄTIT RÅTTGIFT ?!?!
När valpen ätit något olämpligt HAR HUNDEN FÅTT I SIG NÅGOT!
Har hunden ätit något olämpligt, vanligt bland valpar och unghundar. Som de har andra smaklökar än vi kan de äta saker som inte är bra för dem Vad har den ätit? Gift ex diskmedel, rengöringsmedel, tändvätska .saker som innehåller, syra, lut eller petroleum, vassa saker ex glas, saxar, nålar. spikar , Stora kärnor ex persika eller avokado kärna,växter ex amaryllis, blomsterlökar, liljekonvalj, svamp, hästkastanj m.m. Kontakta alltid veterinären, vid gift baserat på syra kan man ge äggvita, bikarbonat eller olivolja genom munnen. Är hunden bränd i munnen skölj men kallt rinnande vatten minst 15 min. Medel som innehåller lut ges äggvita, små mänger citron eller vinäger( hälles på brännskadorna)
Vid gifter i alla format ÅK TILL VETERINÄREN, OMELDBART.
Du ska ta det lugnt, så du inte stressar hunden. Om hunden har hamnat i chock eller medvetslöshet, se till att luft vägarna är fria, dra ut tungan och häng den vid sidan. Vid vassa föremål och stora kärnor, kan ges sparris, och extra mat för att de inte ska skada magsäcken, ring veterinären och rådfråga, åk in med hunden, så hjälper de till. Vid växter ring och fråga en veterinär och gissa hur mycket hunden har ätit. Åk in om veterinären tycker det.
ATT TA TEMPEN
Ta tempen på din valp/hund TemperaturenNormaltemperaturen på en hund är mellan 38.1-39.2 grader. Ta tempen på din hund så du vet vad dennes normaltemperatur är. Då hunden är dålig vet du dennes normaltemperatur och kan jämföra, har den en temperatur förhöjning eller inte! Man tar hunden temp i analöppningen, detta kan vara obehagligt för hunden så var mjuk och snäll mot den. Man lägger på en salva eller glidmedel för att underlätta ingången, rotera lätt. När man gör detta håller man i svansen och väntar 90 sekunder, dra sedan ut termometern och läs av. Desinficera den för nästa gång, Köp en egen termometer till hunden det underlättarMan tar aldrig tempen i munnen på hunden. Ta aldrig tempen på hunden om det har ont i rumpan eller upplever det obehagligt eller kränkande. Skulle hunden ha under 37.2 grader kontakta en veterinär om tid för besök samma dag. Håll hunden varm . Eller skulle den ha över 40.6 grader svalka av hunden, ring och boka tid hos veterinären.
Rädd och osäkert självförtroende -
Rädda hundar behöver en stark ledare!!!
TRÄNA BORT RÄDSLAN - DITT ANSVAR !!!
Träna bort rädsla hos hunden!!!
Är hunden rädd för något är risken stor att föraren snart kommer att undvika att utsätta hunden för sådant som kan skrämma den. Effekten av detta är att du förstärker hundens rädsla.
Är hunden t ex rädd för att gå förbi något som skramlar och låter är hundägaren ofta villig att följa efter hunden i en stor lov förbi det som skrämmer hunden. Inte sällan tenderar den här loven att bli större och större för varje gång den passeras istället för att hunden skulle vänja sig vid ljudet.
Anledningen är att många rädda hundar upptäcker att de slipper göra ansträngningar och andra obehagligheter genom att visa sig rädda. Det kan även vara förklaringen till att många hundar efter hand blir rädda för allt fler ljud eller situationer. Om hundens förare inte är så observant, det vill säga, inte alltid ser när hunden tenderar att skygga, kommer hunden inte att kunna utveckla sina rädslor. Däremot är risken stor att den hund vars förare alltid ser när hunden visar tecken på rädsla, snart börjar bli rädd för allt fler ljud eller situationer. Genom att se och acceptera hundens rädsla, bekräftar föraren hundens uppfattning om faran.
När föraren låter hunden gå bort från det som skrämmer den, vinner hunden på sitt agerade. Så baklänges kan det bli, att den påpasslige föraren i bästa välmening faktiskt kan förstärka sin hunds problem.Verkliga faror och andraIrrationella rädslor är inte något ovanligt, inte hos människor heller. Möss, ormar, höga höjder, trånga utrymmen för att bara nämna några. Trots att vi har ett intellekt som kan tala om för oss om rädslan är befogad eller inte, är det ändå många människor som hyser denna typ av rädslor.
Hunden har inte detta intellekt. Den kan inte alls som vi resonera med sig själv och komma underfund med om en rädsla är befogad eller inte. Ytterligare en faktor som gör att hunden ibland upplever en fara när människan inte gör det kan bero på att hunden inte uppfattar världen riktigt på samma sätt som vi. För hunden ser inte världen ut på ett eller annat vis i första hand utan den luktar si eller så. Hunden ser inte sämre än vi, men på ett annorlunda sätt. Hunden ser inte färger och mönster så bra, däremot är den betydligt bättre än oss på att uppfatta rörelser. Så när den står med vinden i ryggen och ändå uppfattar en bekant figur på avstånd, är det antagligen inte för att den känner igen personen ifråga snarare att den känner igen människans sätt att röra sig. Och när samma person spökat ut sig i kjol och högklackade skor, sminkat sig och stänkt på sig en stark parfym så ser hon ändå ut för oss ungefär som vanligt, däremot rör hon sig mycket annorlunda och när hon kommer närmare luktar hon dessutom främmande, vilket kan få en osäker hund att reagera.Vem får agera testpilotÄr det du som tar ansvaret för att din hund inte råkar ut för några otrevligheter eller är det hunden som tagit på sig ansvaret för att du/ni inte ska råka illa ut? Den som först når fram, först konfronteras med något okänt är den som avgör ifall detta något är farligt eller trevligt. Med sitt sätt att agera glatt, avvaktande eller hotfullt avgör den individen åt resten av flocken hur flocken ska bemöta detta, om kontakt överhuvudtaget ska tas. Självfallet är det inte din hund som avgör det utan du själv.
Allrahelst om du har en osäker hund som ser faror både här som där ska du tänka dig för så att hunden inte behöver uppleva att det är den som ska försvara dig. Är det något din hund visar rädsla för, så be inte hunden att själv kolla upp det okända. Om du skickar fram hunden före dig för att undersöka något kan hunden mycket väl uppfatta situationen som att du själv inte törs och därför skickar fram hunden som testpilot åt dig. Gå själv fram och peta på det som hunden upplever som skrämmande. På så vis visar du för hunden att du inte uppfattar det som skrämmande än mindre blir du "biten" av det.Ömka inte hundenHur pratar du med din hund när ni hittat ett objekt eller en situation hunden finner skrämmande? Många människor reagerar spontant med att tycka lite synd om hunden som visar rädsla. "-Nej men oj, blev du rädd för det här." kan de säga med lite beklagande tonfall.
Genom att prata med hunden med ett tröstande tonfall, ömka hunden, är risken överhängande att hunden upplever att föraren håller med hunden om att situationen verkligen är farlig. På så vis kan föraren faktiskt förstärka hundens upplevelse av att situationen bör undvikas. Svårare blir det förstås att kontrollera röst och tonfall om man själv också finner situationen skrämmande. Risken att din hund ska uppfatta din sinnestämning och påverkas av den är överhängande. Att försöka spela teater och inte låtsas om sin egen rädsla för skott, åska osv är inte alltid något hunden går på.
Är du själv rädd för ljuden kommer det att bli synnerligen svårt att övertyga hunden om att dennes rädsla för skott är obefogad men att din rädsla inte är det.Nonchalera det helaDet bästa du kan göra är ofta att nonchalera hundens rädsla. Tänk själv, hur tror du en vargflock skulle agera om en individ blev skrämd inför något? Tror du vargarna skulle börja agera så "pedagogiskt" att de började leka med den rädde i försök att avleda den räddes uppmärksamhet från det som skrämmer den? Eller att trösta denne? Skulle de inte snarare nyfiket kolla upp vad det var den andre finner skrämmande. Visade det sig sedan vara falskt alarm skulle de antagligen bara gå vidare och ignorera den rädda individen. Hur ska vi göra? Det kan vara svårt att söka upp skottet, få ljudet att upprepa sig så hunden kan förstå att det inte var något farligt. Därför är det ofta bättre att du fortsätter med det du höll på med och ignorerar ljudet. Försök att inte titta ned på hunden för att se hur den reagerade. (Det medges att det är svårt att låta bli att titta till.) Men bara det att du tittar på hunden (söker kontakt med den) kan av hunden tolkas som att även du upplevde smällen som obehaglig. Aktivera därför inte hunden genast utan gå hellre vidare i några minuter innan du så att säga "kommer på" att du vill sysselsätta hunden med något den finner lustbetonat. Är hunden fortfarande berörd av smällen behöver du inte fundera längre, din hund är rädd för dylika ljud. Ser hunden däremot frimodig ut nu, en stund efter smällen gör du bäst i att fortsätta på detta vis och ignorera häftiga oväntade ljud och hitta på något roligt en stund senare.Träna hundenSom med all problemträning är det viktigt att du som förare genast reagerar på din hunds agerande.
Det är lätt hänt att man slår ifrån sig situationen med att det nog bara var en händelse. Ofta upplevs träningen av hunden som något jobbigt. Men tar du itu med träningen genast kommer den att bli så mycket lättare. Avvaktar du med att börja träna hunden är risken stor att situationen kommer att hända igen och igen. Var medveten om att för var gång som en läskig situation upprepas så förstärks sakta men helt säkert hundens uppfattning om att "det där", vad det nu kan vara, verkligen är skrämmande. Hunden är i ännu större utsträckning än vi ett vanedjur. Har den lärt sig att agera på ett visst sätt blir det mycket svårare att bryta hundens uppfattningen än om du reagerade och tog tag i träningen redan efter det andra tillfället den skrämmande situationen uppstod. Var fullständigt på det klara med att rädslor inte går över med tiden. Sorgligt nog är det snarare tvärtom, rädslor som inte påverkas förstärks med tiden. Hur du kan gå tillväga för att träna din hund kan du se under kap. "Träna skotträdsla".Beröm vid rätt tidpunktVar vaksam på ditt eget agerande så att du berömmer hunden vid rätt tillfälle. Beröm inte hunden innan den gjort något bra. En hund som står och tvekar på om den ska våga gå fram, ska inte få höra några positiva ord. Då berömmer du ju tvekandet! Helst ska berömmet komma precis som hunden går fram och tar kontakt med det som den finner skrämmande. Tänk på att hålla dig lugn även när du berömmer hunden (din hund är antagligen rätt skärrad) men gör det med desto större värme.Ta ditt ansvarVar medveten om att var gång som din hund får erfara något otäckt är det du som misslyckats i rollen som beskyddare. Ju räddare hund desto större arbetsbörda eftersom den rädda hunden så mycket oftare känner sig hotad än den stabila hunden. Det är också därför så viktigt att den rädda hunden har en stark ledare att ställa sig bakom. Är du själv passiv och avvaktande inför nya situationer kommer hunden uppleva att du lägger över ansvaret på den. Måste den rädda hunden agera beskyddare åt sig själv upplever den automatiskt att den även måste agera försvarare åt sin mänskliga följeslagare. Det är ju en som går i frontlinjen åt de/den andre. Det är en stor och krävande uppgift för en liten hund att behöva försvara både dig och sig själv mot alla möjliga faror. För att hunden ska kunna uppleva dig som en ledare är det viktigt att du själv vet vad du vill och att du ger dig tusan på att genomdriva det. Visst är det bra om du har förståelse för din hund, om du kan se situationen även ur hundens perspektiv. Men lagom är alltid bäst, förståelse kan också bli till velighet om det ofta innebär att du ändrar dina beslut. Du tappar inte din hunds förtroende om du står på dig i en konfliktsituation, däremot om du ändrar dig alltför ofta.
Velar du i obetydliga situationer blir det svårt för hunden att veta hur du kommer att agera i en mer tillspetsad. Risken är dessutom stor att den uppfattar dig som lynnig eftersom den inte begriper vad det är du vill. Tänk som en hund! En aktiv målmedveten individ, som ger sig tusan på att lyckas, har betydligt större chans att fälla ett rådjur än den individ som velar. Därmed är även den individen bättre rustad som ledare än den velige och blir den som de/den andra vill följa. I hundens ögon är det sällan så mycket mer komplicerat än så.Tänk konstruktivtEftersom du är människa kan du förstå vad som är en reell fara och vad som är överdrivet. Tänk dig för och utsett inte din hund för onödigt läskiga situationer men låt inte heller hunden slippa undan i situationer där hundens rädsla är obefogad. Acceptera inte din hunds rädslor utan träna den.
Lycka till och vi hoppas att du/ni och valpen får ett långt och härligt liv tillsammans....